Kapcsolat


Mobil: +36-70/382-7289

E-mail: fitowavekft@gmail.com

Nyitva tartás

Bejelentkezés alapján!

Hétfő: 8.00 - 18.00
Kedd:  8.00 - 18.00
Szerda: 8.00 - 18.00
Csütörtök: 8.00-13.00
Péntek: 8.00 - 12.00

EGÉSZSÉGKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

Dr Pfeifenróth Anna - A fejfájásról, mint népbetegségről

2019.04.08.

Nem mindenre megoldás a gyógyszer – avagy a fejfájásról, mint népbetegségről

A lakosság 90 százalékának van esetenként fejfájása, és 40-50 százaléka rendszeresen szenved miatta. A kísérő tünetek, mint a hányinger, szédülés, egyensúly problémák, fáradtság, látás- és beszédzavarok csak tovább fokozzák a beteg gyötrelmét.
Manapság többnyire gyógyszereket használunk fájdalmaink oldására. Amíg az aktív hatóanyag a keringésben van, addig van, lehet fájdalomcsillapítás, és utána? Jön a következő pirula, és így tovább!

Hogy mitől fáj a fejünk? Hogy tudjuk hatékonyan megelőzni, csillapítani ezt a kellemetlen érzést? Érdemes egy kicsit körbejárni a témát. A kialakulásának módja szerinti csoportosítás sokféle, és a probléma megoldására a gyógyszereken kívül sok egyéb lehetőség adódik.

Most itt lássunk egy mindenki számára könnyebben érthető és követhető leírást, és a hozzá tartozó javaslatokat.

Okok: A fájdalom a környéki szövetekben (csonthártya, izom, kötőszövet) kialakult feszülés, elmozdulás hatására alakul ki és marad fenn enyhébb, vagy intenzívebb formában, hosszan, tartósan, vagy rövidebb ideig, ismétlődően. 
Többnyire a helyükről elmozdult csontok környezetében eredő és tapadó izmok a további csigolya elcsúszás megakadályozására befeszülnek (védekező mechanizmus). Ennek következtében a nyak hátsó részén az izmok tónusa is megnő. A helyi befeszült izmokban, vongált kötőszöveti elemekben és a megfeszített csonthártyában (izom tapadási helye) levő fájdalomérző receptorok aktívvá válnak és tartósan vagy rendszeresen visszatérően fájdalomérzést okoznak. 
A nyakizmok és a környéki szövetek befeszülését nem csak a helyi csont-elmozdulások, izomhúzódások, vagy ideggyöki, idegi leszorítások okozhatják. Oka lehet még számos, a szervezet egészének működését kedvezőtlenül befolyásoló tényező, mint pl. a kevés folyadék bevitel, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok hiánya, szezonális allergének, táplálkozási allergia, sok kávé fogyasztása, oxigénhiányos állapotok (szellőztetés, légzési technikák), mozgáshiány, sok stressz, és így tovább. 
Ugyanakkor természetesen fertőzések (arcüreg, homloküreg, középfülgyulladás), foggócok, lázzal járó állapotok (vírus vagy bakteriális okú), vagy krónikus gyulladásos kórképek (allergiák, autoimmun kórképek) velejárója is lehet a fejfájás.

A felsorolás természetesen nem teljes, de azt pontosan jelzi, hogy a fejfájás, mint a legtöbb tünet, nem specifikus jel, azaz önmagában nem jelzi, hogy pontosan mi lehet az ok. Sokfajta eltérés húzódhat meg a háttérben, sőt többnyire egyszerre több faktor befolyásolja az aktuális állapotot.

Az elmondottak alapján funkcionális szempontból a fejfájásokat három fő csoportra oszthatjuk: 
1. Strukturális fejfájások
2. Kémiai/biokémiai fejfájások
3. Infekció okú fejfájások

Ezek kifejlődésükben, megjelenésükben és kezelésükben eltérnek egymástól. A migrén mindhárom csoporthoz tartozhat. Röviden lássuk mi a lényegük.

Strukturális fejfájások:
Többnyire a tenziós (tension= feszülés) fejfájások sorolhatóak ide, a fejfájások zöme, többek szerint 78 %-a ebbe a csoportba sorolható.

A nyaki eredetű fejfájás jelei
– A tarkó vagy a nyakszirt környékről induló fejfájás
– A nyakmozgása megváltoztatja a fejfájást
– A nyak mozgásának fájdalmas korlátozottsága
– Rendellenes fej vagy nyak pozíció
– Tarkó vagy nyakszirti érzékenység
– Rendellenes mobilitás a koponya és gerincoszlop találkozásánál
– Érzékelési rendellenességek a tarkó és a nyakszirti területeken

Tünet: A fájdalomérzés többnyire a koponyaalapról indul és a fejtető irányába tart. Olyan érzés is lehet, mintha két oldalról satuba fognák a fejet. Nagyon gyakori forma. A nyakcsigolyák elmozdulása, és / vagy az izomfeszülés olyan fokú lehet, hogy a gerincvelőből kilépő idegek nyomás alá kerülhetnek. Ilyenkor a fájdalom gyakran kisugárzik a vállakba, vagy a karokba, akár csak egyik, vagy akár mindkét oldalra. 
Minden esetben érdemes a megfelelően képzett szakembereket felkeresni. Tapasztalatom szerint az orvosok is egyre nagyobb számban érdeklődnek és fogadják el az „alternatív” terápiákat. Mindenképpen érdemes az elsők között velük konzultálni, és egyértelműen segítségüket kérni a változások pontos és korrekt követésében, a szükséges gyógyszerelés beállításában, és azok folyamatos biztonságos leépítésében a javulás során.

Okai / megoldások:
A strukturális fejfájások egyik fő okozója az atlasz csigolya (C1) helytelen pozíciója. A C1 és a koponyaalap közötti ízületben nincs porckorong, itt a kificamodott állapot a jellemző, tünetet okozó eltérés. Az 1. nyakcsigolya kificamodott állapota egyértelműen ráerősít az alsóbb nyakcsigolyák szintjében kialakult elcsúszások, izomhúzódások, feszességek okozta tünetekre. Helyretételéhez az AtlasProfilax terapeuta a megfelelő választás. A születéstől fennálló nyakcsigolya eltérés egy alkalommal korrigálható. 
A gerinc többi csigolyája között porckorong helyezkedik el, aminek sérülése gyakori és főként a nyaki és ágyéki területet érinti. A kialakult nyaki porckorong sérv a másik igen gyakori oka a strukturális fejfájásnak. Ilyenkor a csigolyatestek közötti porckorong egyoldalúan terhelődik, ezért a külső felszínén elhelyezkedő kötőszövetes tok a folyamatosan nagyobb terhelésnek kitett helyen elvékonyodik, meggyengül. Az elgyengült részen a porckorong belső lágyabb állománya kinyomódik, ami komprimálja az ideget, következményesen fájdalmat okoz (esetleg kisugárzót) és feszessé teszi a beidegzett izmot. A gerincsérv többnyire MRI diagnózis. Az atlasz csigolya helyretételét követően a többi korrekciós beavatkozás is hatékonyabb, eredménye tartósabb. A gerinc többi csigolyájának helyretétele leginkább manuál- terapeuta (kiropraktőr, csontkovács) feladata. Jól képzett masszőrök megfelelő technikát alkalmazva az izmok feszülésének lazításával szintén segíthetik a gerinc csigolyáinak helyrecsúszását. Az akupunktúra is alkalmas arra, hogy az izomfeszülést csökkentse, de nem korrigálja az ízületet. Nagyon jól használható otthon a „Japán törölközős módszer”! �Naponta érdemes többször is elvégezni, ha tenni szeretnél magadért te is! Amennyiben a tüneteid jelentősek jobb, ha szakember segítségét kéred, mielőtt ezt a módszert otthon egyedül alkalmaznád! 
A túl feszes nyakizomzat gyakran okoz alvási zavarokat. Az alvásnak sem a hossza, sem a minősége nem megfelelő, az ilyen ember reggel fáradtan ébred, a feszessége napközben csak fokozódik, amivel továbbra is ráerősít alvászavarára és az ebből kialakuló fejfájására.

Az alvási zavarok másik gyakori oka a nem megfelelően megválasztott és használt párna. Képzeld el, mi történik, ha órákig könyökölve a kezeden támasztva tartod a fejed, és úgy pihensz! Figyeld csak meg, mit érzel ilyenkor a nyakadban, válladban és a karjaidban, ha még érzel egyáltalán valamit. Mit gondolsz, a nyaki gerinc milyen hosszan tudja elviselni a kényszertartásokat deformálódás és fájdalom nélkül? Jól teszed, ha hason és hanyattfekvésnél nem használsz párnát. Ha ez nagyon kényelmetlen, akkor csak a fiziológiás görbületeknek megfelelő nagyságút használj. Csak a hiányokat töltsd ki párnával, és ne többet! A párna okozta zavarok egyben azt is jelzik, hogy gerinced már merevebb, mozgásai beszűkültek. Itt az ideje, hogy foglalkozz a helyreállításával. Ehhez szintén érdemes szakember segítségét kérni, hogy egyéni igényeid szerint otthon is rendszeresen végezhető mozgásgyakorlatokat találjatok.

És még nem említettük a naphosszat tartó számítógép melletti ülőmunkákat. A monitor távolsága, a kontrasztosság, a fényesség, a szék helyzete, az ülés magassága, a háttámasz és az ebből adódó tartási rendellenességek, a merev tekintet (pislogás ritka), és lehetne még sorolni a vállöv, a nyak és szemünk terhelését növelő befolyásoló faktorokat. Következmény a szemfáradás (eye strain), és természetesen a nyakizmok merevsége, feszessége és a fejfájás. Kis oda figyeléssel sokkal kényelmesebbé és kevésbé megterhelővé alakíthatnánk a munkakörülményeket, ezzel sok esetben jelentősen csökkenthető lenne a szemek és a vállöv terhelése.

Hanyag testtartás a következő, amiről még szóljunk néhány szót, hiszen fiataljaink között szinte alig található kiegyensúlyozott gerincű. Mindenképpen fontos lehet olyan mozgásprogram megtalálása, amit szívesen végezhet. Ehhez érdemes többféle sportot kipróbálni, megtapasztalni, hogy a megfelelőt választhassa. Még jobb, ha lehetősége van együttműködni olyan hozzáértő szakemberrel, aki a napi rutinjába segít beépíteni a megfelelő gyakorlatsort, akár otthon végezhetőt is. �
Összefoglalva tehát a strukturális fejfájás a környező szövetekben levő csontelcsúszás, izomfeszülés, idegnyomás következménye, ami a fájdalomérző receptorok aktivitásának növekedésével jár. Amennyiben az okokat megszűntetjük, azaz az elmozdult csontokat, ízületeket helyre tesszük (AtlasPROfilax terapeuta, kiropraktőr, sportmasszőr), a megfeszült izmokat ellazítjuk (akupunktúra, masszázsok, pakolások, elektroterápia, ultrahang kezelés, köpöly) az eredmény megnyugtató lesz, a fejfájás megszűnik. Természetesen ezt az állapotot érdemes megtartani, amiben segít a szakember segítségével, vagy otthon végzett rendszeres torna, kinek-kinek alkata szerint.

Amint már fent említettem az esetek többségében a fejfájás több okú, kialakulásában nem csak egy faktor játszik szerepet. Például az occipitális (nyakszirti) fejfájás tipikusan az elcsúszott nyakcsigolya tünete. Ugyanakkor, ha az atlasz korrekció, kiropraktőr, akupunktőr, masszőr beavatkozás csak átmeneti javulást hozott, akkor következik az egyéb, izomműködést befolyásoló tényezők eltéréseinek helyreállítása, a gócok (fertőző) felszámolása.
Ez utóbbiakról a következő részben olvashattok.

Dr. Pfeifenróth Anna 
AtlasPROfilax specialista, 
Hagyományos Kínai orvoslás (HKO), Klinikai laboratóriumi vizsgálatok szakorvos

Rendelési időpontok:
Hétfő, kedd, szerda: 7633 Pécs, Laterum Hotel, Hajnóczy u. 37–39.
Csütörtök: 7100 Szekszárd, Ergonom, Tartsay Vilmos u. 16.
Havonta egy hétvége: 9700 Szombathely, Árkádia, Dolgozók útja 1/A 
Havonta 1 nap: 1024 Budapest

ELÉRHETŐSÉGEK:
Szombathely: +36 30 9942794 • +36 20 5960107 Pécs, Szekszárd, Budapest: +36 70 7785537 
+36 70 3827289 
Facebook oldal: AtlasProfilax dr Pfeifenróth Annával E-mail: pfeifenroth.anna@gmail.com fitowavekft@gmail.com

Eddig megjelent írások:
https://www.facebook.com/…/a.43147703025…/2470650009672730/…

https://www.facebook.com/AtlasprofilaxDrPfeifenrothAnnaval/posts/2517503988320665?__tn__=K-R

https://www.facebook.com/AtlasprofilaxDrPfeifenrothAnnaval/posts/2533756450028752?__tn__=K-R

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és közeli
A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és szöveg
A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és ülő emberek
vissza