Kapcsolat


Mobil: +36-70/382-7289

E-mail: fitowavekft@gmail.com

Nyitva tartás

Bejelentkezés alapján!

Hétfő: 8.00 - 18.00
Kedd:  8.00 - 18.00
Szerda: 8.00 - 18.00
Csütörtök: 8.00-13.00
Péntek: 8.00 - 12.00

EGÉSZSÉGKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

Hogyan használjuk hatékonyabban az agyunkat? - Dr Pfeifenróth Anna

2019.04.16.

„NeuroMovement” – Mozgásprogram a speciális igényű gyerekek életének átalakítására - Anat Baniel Módszere (ABM)

Az utóbbi évtizedekben az egészségünkhöz kapcsolható számos szakmai területen komoly erőkkel igyekeztek feltárni az elme és test jóllétére ható tényezőket.

A beazonosított körülmények számos újabb nézőpontot vetettek fel, és újabb beavatkozási lehetőségeket tártak fel, amelyek elősegítették agyunk működésének pontosabb megértését.

A neuroscience robbanásszerű fejlődésének eredményeként az, amit most tudunk az agyunk működéséről fényévekkel túl van azon a ponton, mint amit akár 10 évvel ezelőtt még nem is sejtettünk…

Az újonnan megfogalmazott felismerések megváltoztathatják az életedet, javíthatják az egészségedet, a hangulatodat és a memóriádat. Az agy sokkal többre képes, mint amit valaha is elképzeltünk róla, és bármelyik életkorban alkalmasak vagyunk agyunk további fejlesztésére.

Aki egy kicsit is követni igyekszik az eseményeket láthatja, hogy a táplálkozás, a viselkedés, a mozgás, a környezetvédelem, a stressz kezelés, a betegség megelőzés és az egészségmegtartás (immun, hormon, emésztés, bélflóra, keringés…) területén is forrong a világ. Eddig nem tapasztalt módon igyekeznek a tudósok és az eredményeiket optimálisan felhasználni vágyók a felismert összefüggéseket megérteni, kommunikálni és amint lehet, hasznosítani.

A mozgásprogramok közül Anat Baniel programja igen sok mindenben más felfogást képvisel ahhoz képest, ahogy eddig gondolkodtunk a mozgásunkról, az agyunk fejlődéséről, a felfogásunk, megismerőképességünk javításáról, kibontakoztatásáról.

Ezen a hétvégén (2019. 04. 6-7.) részt vettem egy általuk szervezett a „speciális képzést igénylő gyerekek”-ről szóló képzésen, ahol magam is megtapasztalhattam a program minden előnyét.

Ebben a műhelymunkában megtudhattuk, hogy ez a speciális mozgásprogram („NeuroMovement„) hogyan „ébreszti fel”, élesíti gyermeke agyának működését és vezet áttörő eredményekhez. Rálátást kaptunk arra,

  • hogyan érhetjük el, hogy a gyermek agya „tanulásra, képes üzemmódra” váltson, és a lehetetlenből lehetséges legyen.
  • miként segíti az ABM programban megfogalmazott 9 elengedhetetlenül fontos szempont betartása az agy működését, a blokkok feloldását.
  • hogyan alakíthatunk ki hatékony és innovatív módokat a gyerekeinkkel való interakcióhoz és együttes fejlődéshez.
  • miként lehet átütő sikert elérni ADD/ADHD, Cerebral Palsy (születéskor agyi oxigén hiányos állapot), genetikai, és más rendellenességekkel küzdők esetében.
  • hogyan küzdhetjük le a fájdalmat és javíthatjuk közérzetünket.
  • miként érhetjük el, hogy egyedi képességű gyerekeinknek megfelelő, jó szülei lehessünk.

A következő gondolatok első olvasásra nagyon furcsának, idegennek tűnhetnek, hiszen az eddigi gyakorlatunkkal nem találkoznak. Éppen ellenkezőleg, a program szerint pont ellenkezőképpen érdemes cselekednünk, mint ahogy szoktuk. Olvasd el figyelmesen, és csak hagyd, hogy gondolatot, érzéseket, emlékeket ébresszen benned. Talán néhány múltbeli tapasztalatod felmerül…

Néhány iránymutató gondolat a sikerhez

Nagyon gyengéden, finoman végezd a mozgásokat. Mozdulj olyan gyengéden, olyan kis erőfeszítéssel, amennyivel csak lehetséges; tegyél inkább kicsi mozdulatokat, mint nagyokat. Minél kisebb az erőfeszítés és minél kevesebb erőt fejtesz ki a mozgásaidban, annál érzékenyebb és tudatosabb leszel.

Mozdulj lassan és minden mozdulatot ismételj meg 8-10 alkalommal. A lassú mozgás lehetővé teszi az agyad számára a pontosabb érzékelést és megfelelőbb algoritmus létrehozását a mozgás végrehajtásához. A lassúbb előrehaladással elkerülheted a sérüléseket, miközben jobbá válsz abban, amit teszel.

Végezz apró mozdulatokat. Kezdj úgy mindent, mintha nem tudnád, hogyan kell megtenni, és ne aggódj a végeredmény miatt. Ez a magatartás lehetővé teszi számodra, hogy felfedezhesd, és jelentős növekedést érhess el a tanulási folyamatban.

Élvezd a mozgást és kerüld el a fájdalmat. Ha fájdalmat, vagy kellemetlen érzéseket tapasztalsz, állj meg, lassítsd a mozgást, csökkentsd az erőfeszítést és keress más módot a mozdulat végrehajtásához. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, akkor a képzeletedben jelenítsd meg a mozdulatot.

Keresd az újabb, a változatos megoldásokat. A gyermek és az agy új tapasztalatokkal és információkkal való táplálásának folytatása, és az egyre növekvő életerő és jólét biztosítása érdekében érdemes megkeresni a megfelelő fejlesztő programot, vagy találni egy műhelyt, ahol az elméleti és gyakorlati oktatás együtt van, vagy szervezzen meg magánórákat egy megfelelően képzett oktatóval.

 

vissza