Kapcsolat


Mobil: +36-70/382-7289

E-mail: fitowavekft@gmail.com

Nyitva tartás

Bejelentkezés alapján!

Hétfő: 8.00 - 18.00
Kedd:  8.00 - 18.00
Szerda: 8.00 - 18.00
Csütörtök: 8.00-13.00
Péntek: 8.00 - 12.00

EGÉSZSÉGKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

Reflux

2018.05.23.

Hogyan enyhítsük, gondozzuk és szüntessük meg reflux problémánkat?

A gyomorsav szabályozatlan mértékű termelődése (alul- vagy túltermelés) a gyomor, a vékonybél és a nyelőcső nyálkahártyán gyakran gyulladásos elváltozásokat okoz. A gyulladás gyakoriságától, kiterjedtségétől és mértékétől függően kezdetben még nem is érzünk jelentős eltérést. Ilyenkor a gyomortájékon, a jobb bordaív felöl (patkóbél), vagy akár a szegycsont mögött (nyelőcső) csupán enyhe kellemetlenségérzés jelezhet. Később, ahogy az eltérés fokozódik a tünetek is egyre markánsabbá válnak, sürgetik a megoldást keresését.

Reflux betegség (GERD) általában a krónikusan fennálló gyomorsav hiányos állapotokban alakul ki. A gyomorsav megfelelő mennyisége szükséges ahhoz, hogy a gyomorszáj a korrekten működjön, azaz az emésztés során és a nyugalmi periódusokban is zárva maradjon. Jól záró gyomorszáj esetén a gyomorbennék nem regurgitál a nyelőcsőbe. Ha a gyomorsav termelés alulműködő, akkor a záró-gyűrű tónusa csökken és a kevesebb savat tartalmazó gyomorbennék a nyelőcső végi szakaszába jut. A nyelőcsőben levő hám a savas miliőben felmaródik.

Fontos megjegyzés, hogy a gyomorsavcsökkentők rendszeres szedésének egyik gyakran előforduló következménye a reflux betegség kialakulása.

A tünetek sokfélék: lepedékes nyelv, romló fogak, savas szájíz, keserű szájíz, rossz lehelet, állandó böfögés, gombócérzés a torokban, torok égés, mellkasi fájdalom, nyelőcső égés, gyomortáji fájdalom, orrdugulás, orrfolyás, rekedtség, fulladás érzés, garatváladékozás, torokszárazság, torokkaparás, krákogás, rendszeres torokgyulladás, köhögés, asztma, nehézlégzés, egyéb, nem szokványos.

A refluxot befolyásoló életmódi tényezők: dohányzás, rendszeres alkohol fogyasztás, napi kávé fogyasztás, rendszeres nassolás, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztás, szénsavas üdítők fogyasztása, napi folyadék 1l alatt, stressz (munka, család, egészség stb.), gyógyszer szedés.

Fontos azt is mérlegelni, hogy biztonsággal kizárható-e a tünetek hátterében esetlegesen megbúvó légúti vagy keringésrendszeri terheltség.

Mi a teendő?

  • A legfontosabb feladat, hogy a gyomorsav az emésztés megfelelő fázisában termelődjön a megfelelő mennyiségben és minőségben. Nyugalmi állapotban is legyen annyi gyomorsav a gyomorban (és nem több), amennyi a mi esetünkben a gyomorszáj zárva tartásához szükséges.
    • Ebben segítségünkre van az Assimilaid, ami az emésztőrendszer szabályozottabb működésének létrejöttét, vagy fenntartását támogató gyógynövényeket tartalmazza.
    • A már létrejött sérülések hegmentes gyógyulásában segít a SunnyDew (stevia) csepp. A sérült hámon egy védő réteget hoz létre, a hámosodás létrejön, az így megújult nyálkahártya funkciója tökéletes. A stevia gátolja a baktériumok szaporodását is, ami a gyorsabb helyreállást biztosítja.

Felhasznált termékek:

-          Calli, Fortune Delight és Sunny Dew-ból készült ital

-          Assimilaid kapszula

Alkalmazásuk nagyon egyszerű:

A Calli teából, a Fortune Delightból (most a fahéjas ízesítésűt kerüljük) és a Sunny Dew-ból készítünk összesen 2 liter teát.

Első napokban minimum 20 csepp Sunny Dew-t fogyasztunk úgy, hogy a teánkba keverjük. Ha úgy nagyon édes, akkor 2-3 óránként 4-5 cseppet elfogyasztunk.

Assimilaid kapszulából (az emésztőrendszert tápláló formula) minden főétkezésnél 1-2 kapszulányit belekeverünk az ételünkbe, vagy egy kevés folyadékkal étkezés közben lenyeljük.
Este, közvetlenül lefekvés előtt 2 kapszula Assimilaidet lenyelünk kevés folyadékkal és utána már semmit nem eszünk/iszunk.

A gyomorsav csökkentő készítmények dozírozását érdemes újra átgondolni, és egy „leszoktató’ programban lassan vagy gyorsabban elhagyni.

És természetesen mindig felmerül a kérdés, hogy milyen egyéb eltérések kapcsolódtak már a kialakult helyzetben? Például miként változott meg a bélflóra? Milyen egyéb gyulladásos folyamatok erősödtek fel a szervezetben?

Ez utóbbi kérdésekre egy másik írásban már megvan a válasz. Lásd bélflóra váltó program.

vissza